Energiebesparende medewerkers

Als u serieus werk wilt maken van duurzaamheid, is het slim ook uw medewerkers daarin continu te stimuleren. Als u dat doet gaan ze namelijk merkbaar zuiniger met energie om. Bewustwording loont in dit geval. Natuur en Milieu Federatie Utrecht (NMU) heeft bij tien organisaties in de regio Utrecht onderzocht hoe dit nu werkt.

Bij de computers van vierhonderd medewerkers werd meetapparatuur geïnstalleerd. Zo was te zien hoeveel energie ze verbruikten. De medewerkers konden ook van elkaar zien hoeveel energie ze bespaarden. De verwachting was, dat ze elkaar zouden stimuleren meer energie te besparen. De resultaten waren verbluffend. Want na zes weken hadden deze medewerkers al 1.512 kWh aan energie bespaard. Niet gek als u bedenkt dat een gemiddeld gezin in Nederland ongeveer 3.500 kWh per jaar verbruikt.

Energieverbruik meten is dus geen slecht idee. Het maakt medewerkers bewust. Maar u ziet ook wie de grootste ‘stroomverslinders’ zijn. Uit het onderzoek van NMU bleken dat bijvoorbeeld vooral de kopieerapparaten te zijn. Die in de meeste gevallen ook nog ’s nachts aan bleven staan.

Praktische besparingstips

Medewerkers kunnen heel makkelijk energie besparen met hun computer. Bijvoorbeeld door:

  • zoveel mogelijk de stand-by stand te gebruiken
  • de computer altijd uit te zetten bij vertrek of afwezigheid
  • het beeldscherm uit te zetten
  • de tijd verkorten waarop de stand-by stand volgt
  • de screensaver te verwijderen
  • het scherm donkerder te maken