Domotica (ook wel huisautomatisering genoemd)

De officiële definitie van domotica is:

‘De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven’.

Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of computer, de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatisering zijn toegepast op een woning. Domotica is tegenwoordig standaard voorzien van een ethernetaansluiting. Via deze aansluiting kunnen audio/video, verwarming-, airco-, alarm- en andere systemen op een eenvoudige manier worden gekoppeld met het wide area network (internet). Hierdoor kan men thuis maar ook vanaf elders het domoticasysteem beheren via de pc, tablet of smartphone. Zo kan men bijvoorbeeld op afstand de camerabeelden volgen en ingrijpen wanneer iemand het licht heeft laten branden. Of kan men de aanwezigheidssimulatie opstarten zodat het lijkt alsof men thuis is. En omdat steeds meer toepassingen draadloos te installeren zijn, is hak- en breekwerk veelal niet meer nodig.

Inmiddels is ook aan de belangrijkste wens van consumenten en gebruikers voldaan: het bedienen van de systemen is nu een fluitje van een cent.
Wilt u eens van gedachten wisselen over domotica toepassingen in uw bedrijf, school of huis? Neem dan gerust contact op met ons.